Z bazylii to już nuda! Poznaj przepisy na nietypowe pesto
Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!
Klasyczne z pistacjowym akcentem
Pesto ma magiczną moc błyskawicznej zmiany smaku każdego dania. Idealne nie tylko do włoskich makaronów, ale też sałatek, tostów i kanapek. Przejadło ci się już klasyczne z bazylii? Nic straconego, pesto może przybrać zupełnie inną postać!
Składniki:
30 g orzeszków piniowych, 15 g obranych słonych pistacji, 15 gałązek bazylii, 50 g parmezanu tartego, 12 łyżek oliwy, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Orzeszki, pistacje, bazylię, pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz zmiksuj w blenderze. Możesz też bardzo dokładnie rozetrzeć składniki w moździerzu. Małym strumieniem stopniowo wlewaj oliwę. Przełóż do słoiczka, zalej odrobiną oliwy i wstaw do lodówki.
Pikantne z rukoli
Składniki:
3 garście rukoli, 3 ząbki czosnku, 50 g startego parmezanu, 15 migdałów obranych i sparzonych wrzątkiem, 10 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dobrze umytą i osuszoną rukolę włóż do miksera. Dodaj migdały, parmezan, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Miksuj, a potem powoli dolewaj oliwę z oliwek. Przełóż do słoiczka, zalej małą ilością oliwy i włóż do lodówki.
Pietruszkowe z cytrynowym posmakiem
Składniki:
Pęczek natki z pietruszki, garść orzechów włoskich , 60 g startego parmezanu, 15 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki, 1 duży ząbek czosnku, skóra otarta z połowy cytryny
Przygotownanie:
Wybierz natkę o dość grubych, zielonych liściach. Dokładnie umyj, osusz i wrzuć do miksera. Dodaj orzechy, parmezan, czosnek, skórkę z cytryny sól i pieprz i zmiksuj w moździerzu na gładką masę. Dalej miksując, wlewaj powoli oliwę i sok z cytryny. Przełóż do słoiczka, zakręć i schowaj do lodówki.
Pesto z natki rzodkiewki
Składniki:
2 garście dokładnie umytych liści rzodkiewki, 1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika, 1 mały ząbek czosnku, 10 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Większość z nas wyrzuca liście rzodkiewki, a można z niej zrobić pełną smaku i zapachu zieloną pastę. Dokładnie umyte liście rzodkiewki, czosnek, pestki słonecznika i przyprawy zmiksuj w blenderze. Stopniowo dolewaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przełóż do słoiczka i schowaj do lodówki.
Pesto z jarmużu
Składniki:
150 g umytego jarmużu, 7 listków świeżej bazylii, 1/2 szklanki pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jarmuż, bazylię, pestki słonecznika, czosnek, przełóż do blendera i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj oliwy lub wody. Takie pesto można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku przez tydzień.